Structuri de control – Aplicatii propuse

 

     Structura liniara

 

 

1.   a si b retin valorile pentru doua numere intregi citite de la tastatura. Sa se interschimbe valorile celor doua numere.

 

2.   Cunoscand cele 4 note obtinute de un elev la informatica pe parcursul unui semestru si nota de la teza scrieti un algoritm care sa afiseze media lui.

 

3.   Fie un numar format din trei cifre. Sa se afiseze cifrele sale incepand cu cifra unitatilor.

 

4.   Se citeste un numar natural format din 4 cifre. Afisati numerele obtinute in urmatoarele moduri:

–schimband prima cifra cu ultima

-schimband intre ele cifrele din mijloc

 

5.   Fie a un numar natural format din 5 cifre. Scrieti un algoritm care sa determine si sa afiseze numarul format din prima, a treia si a cincea cifra din a.

 

6.   Un melc a cazut intr-o fantana adanca de x metri. Ziua, melcul urca a cm iar noaptea aluneca b cm. In cate zile va iesi melcul din fantana?

 

7.   In fiecare zi lucratoare din saptamana, Pinocchio spune o minciuna in urma careia ii creste nasul cu x cm pe zi. Sambata si duminica, cand vine Gepetto acasa, pentru a nu-l supara, nu spune nici o minciuna, ba chiar ii scade nasul cu y cm/zi. In fiecare saptamana, singur acasa, Pinocchio continua sirul minciunilor. Care este lungimea nasului dupa z zile, stiind ca initial nasul are p cm? (Zilele incep cu luni)

 

8.   Ana a ramas singura acasa si vrea sa faca placinte. Pentru aceasta are nevoie de x grame faina, y grame zahar, z ml lapte, p oua, m kg mere. Stiind ca pretul unui kg de faina este px, al unui kg de zahar este py, litrul de lapte costa pz, kilogramul de mere costa pm si ouale sunt pp lei/buc, sa se afle pretul placintei Anei.

 

9.   Sa se calculeze suma 1+2+3+…+n

 

10.           Sa se calculeze suma k+(k+1)+…+ (k+n)

 

11.           Sa se determine ultima cifra a sumei x+y, unde x si y sunt date de la tastatura.

 

12.           Fiind dat un numar de 4 cifre, sa se construiasca inversul acestuia si sa se faca media aritmetica a cifrelor sale.

 

13.           Sa se determine ultimele doua cifre ale produsululi a*b.

 

14.           O persoana are initial la banca o suma de bani S. In primele 6 luni ale anului, dobanda a fost p%, iar in urmatoarele 6 luni a fost q% din suma la care s-a adaugat si dobanda pe lunile anterioare, sa se determine suma pe care o va avea persoana la sfarsitul anului.

 

15.           Sa se calculeze aria si perimetrul unui:

 

 

 

Structura alternativa

 

16.           Sa se verifice daca un numar este par sau impar.

 

17.           Scrieti un algoritm care sa determine cel mai mare dintre doua numere intregi citite.

 

18.           Scrieti un algorim care sa determine cel mai mare dintre 3 numere intregi citite.

 

19.           Scrieti un program care citeste de la tastatura trei valori numerice a, b, c si apoi afiseaza pe ecran cea mai mare diferenta dintre oricare doua valori date.

 

Ex. a=100, b=15, c=105. Se va afisa 90.

 

20.           Se da un numar din 3 cifre.Sa se genereze cel mai mare numar care are aceleasi cifre ca el.

 

21.           Intr-un parc se joaca 3 copii care au greutatile a,b,c. Sa se stabileasca daca se pot aseza pe un balansoar astfel incat acesta sa stea in echilibru.

 

22.           Sa se rezolve ecuatia de gradul I cu o necunoscuta: ax+b=0 unde a si b sunt coeficienti reali cititi. Discutie.

 

23.           Sa se rezolve ecuatia de gradul al II-lea cu 2 necunoscute: ax2+bx+c=0 unde a,b,c sunt coeficienti reali cititi. Discutie (solutie unica reala, solutii distincte reale, solutii complexe)

 

24.           Sa se verifice daca 3 numere a,b,c sunt pitagorice patratul unuia poate fi scris ca suma patratelor celorlalte doua)

 

25.           Fie 2 numere cu 4 cifre. Sa se afiseze acela care are suma cifrelor mai mare.

 

26.                      Se citesc de la tastatura 3 numere reale. Sa se scrie un algoritm care verifica daca acestea pot constitui lungimile laturilor unui triunghi. In caz afirmativ se va afisa tipul triunghiului (oarecare, isoscel sau echilateral).

27.                      Se citesc de la tastatura coordonatele extremitatilor a doua segmente. Sa se afiseze lungimea segmentului mai mare.

 

28.                      Sa se verifica daca o fractie a/b se poate simplifica prin k. Sa va afisa DA sau NU.

 

29.                      Sa se determine ultima cifra a lui 7x, x citit de la tastatura.

 

30.                      Sa se determine ultima cifra a lui 3x, x citit de la tastatura.

31.                      Sa se determine daca un numar este sau nu par.

 

32.           Sa se determine ultima cifra a lui 2x, x citit de la tastatura.

 

33.           Se citesc de la tastatura 2 numere naturale a si b si un operator op. Sa se calculeze expresia a op b, unde op poate fi: ‘+’, ‘-‘, ‘/’, ‘%’

 

34.           Sa se calculeze ultima cifra a lui a*b.

 

35.           Sa se calculeze ultima cifra a lui 1+2+3+…+n

 

 

 

Structura repetitive

 

36.           Sa se determine cel mai mare divizor comun a doua numere naturale a si b citite (prin scaderi repetate).

 

37.           Sa se determine suma cifrelor unui numar natural

 

38.           Sa se determine cate cifre are un numar natural

 

39.           Sa se inverseze un numar natural Ex 4572 devine 2754

 

40.           Sa se determine cifra cea mai mare a unui numar natural

 

41.           Se citeste un numar natural de maxim 9 cifre. Sa se determine de cate ori se gaseste cifra 7 in scrierea lui

 

42.                      Un numar natural se numeste perfect daca este egal cu suma divizorilor sai, mai putin el. Sa se verifice daca un n dat este numar perfect. (Ex : 6=1+2+3, 28=1+2+4+7+14)

43.                      Sa se numere si afiseze divizorii unui numar

44.                      Sa se afiseze triunghiul

1

1 2

1 2 3

1 2 3…..

………………

1 2 3…………n  pentru un n citit

 

45.           Se citesc numere pana la 0. Sa se calculeze suma celor negative si produsul celor pozitive. Numarul 0 nu se ia in calcul.

 

46.           Sa se verifice daca un numar natural este prim

47. Sa se afiseze triunghiul

*

* *

* * *

* * *…..

………………

* * *…………* 

                                             n ‘*’

 

pentru n citit

 

48.           Sa se descompuna un numar natural in factori ireductibili. Afisarea se va face sub forma factor1^exponent1, factor2^exponent2 etc.

 

49.           Sa se verifice daca doua numere a si b citite de la tastatura sunt gemene (adica sunt prime si diferenta lor in modul este 2).Ex 11 si 13 sunt gemene, 19 si 21 nu sunt gemene.

 

50.           Se citesc numere intregi pana cand se introduce un numar de 2 ori, unul dupa altul. Sa se afiseze cate din numerele citite sunt pare.

 

 

51.           Sa se aduca la forma ireductibila fractia a/b (a si b nenule, citite de la tastatura)

 

52.           Sa se scrie numarul n, daca este posibil, ca suma de numere naturale consecutive. (Ex. 6=1+2+3, 38=8+9+10+11)

 

53.          Suma, produsul, media aritmetica a primelor n numere naturale citite.

 

54.          Inversarea unui numar. Verificarea daca un numar este palindrom (pb.39)

 

55.          Sa se afiseze si sa se contorizeze toate numerele prime din intervalul [a,b].

 

56.          Determinarea divizorilor unui numar. Suma divizorilor.

 

57.          Sa se calculeze suma S=1k+2k+3k+………+nk.

 

58 . Determinarea cmmdc si cmmmc a 2 numere.

 

59.          Se citeste un numar cu n cifre (n<=9). Sa se determine numarul obtinut prin eliminarea cifrei / cifrelor din mijloc. cifrelor sale.

60. Sa se determine daca un numar este patrat perfect

 

61. Sa se determine daca un numar este cub perfect

 

62.          Serviciul de pază al unei firme are nevoie de un program care să verifice corectitudinea codului de pe cartelele de identificare a angajaţilor. Codul este un număr ξntreg de maxim 9 cifre, care conţine cel puţin o cifră pară şi una impară pentru care suma tuturor cifrelor impare şi produsul tuturor cifrelor pare trebuie obligatoriu să producă acelaşi rest la ξmpărţirea cu prima cifră a codului (ξn ordinea de la stβnga la dreapta). Scrieţi un program care să citească de la tastatură un cod şi să afişeze pe ecran mesajul CORECT sau INCORECT, ξn funcţie de situaţie.

Exemplu: pentru n=253271 se va afişa mesajul CORECT

 

 

63. Bit-Imparat se afla la mare ananghie : tinutul stapanit de el este de amar de vreme parjolit de ostile lui Rau-Imparat, care e pe cale sa puna stapanire pe tara. Sarmanul Bit-mparat nu are alta solutie decat sa ceara ajutor varului sau, Help-Imparat, pentru ca acesta sa-i trimita grabnic intariri. Bit-Imparat pregateste un sol ce va duce mesajul. Odata ajuns, solul trebuie sa-i sopteasca lui Help-Imparat o parola, care consta dintr-un numar ce poate fi scris ca putere a lui 2. Daca numarul corespunde regulii, mesajul solului va fi interceptat, altfel solul va fi considerat spion si i se va taia capul.

Sa se decida daca pentru « o soapta data », solul scapa cu viata sau nu.

 

 

64. Sa se calculeze valoarea expresiei

 

a) 1-2+3-4+5-  …..± n pentru n natural citit

b) 1 +1+2+1+2+3+….1+2+3+…+n

c)1+1*2+1*2*3+…..+1*2*3*…*n

d) 12-22 +32-42…±.n2

e) 12*(1+2)3*(1+2+3)2*(1+2+3+4)3……*(1+2+3+…+n)2 sau 3

f)  pentru n citit

 

65.                Se citeste un intreg n si n perechi (a,b) de numere naturale. Sa se afiseze acele perechi de numere prime intre ele.

 

66.                Se citeste  n numar natural. Sa se afiseze indicativul Euler pentru n . (Indicativul lui Euler al unui numar x este numarul de numere naturale mai mici ca x si prime cu el Ex pt x=9 e= 6 pt ca 1,2,4,5,7,8 sunt prime cu 9)

 

67.     Scrieti un algoritm care verifica daca un numar natural este numar perfect (adica, este egal cu suma divizorilor sai pana la el. Ex: 6=1+2+3)

 

68. Sa se detrmine suma a doua fractii , a,b,c,d numere naturale nenule citite. Rezultatul va fi exprimat sub forma de fractie ireductibila.

 

69. Sa se determine termenul al n-lea din sirul 0,1,1,2,3,5,8,13,21… etc.

(ex. Pentru n=5 se va afisa 3)

 

70. Se citesc n cifre binare. Se va afisa numarul in baza 10 corespunzator. De ex pt n=4 daca se citesc 1 0 0 1 se va afisa 9.