PROCESORUL DE CALCUL TABELAR MICROSOFT EXCELFisierele care se creeaza in acest program au extensia .xls. Daca se executa dublu click pe un astfel de fisier, se deschide automat mediul Excel.Procesorul de calcul tabelar Excel este un program care ofera posibilitati de calcul matematic, calcule financiare si statistice, precum si o larga paleta de prelucrari (grupari,ordonari, clasificari, sinteze). Rezultatele pe care le ofera acest program sunt vizibile, organizate intr-un tabel sau o diagrama.
A. Lansarea programului Microsoft Excel:
- Se alege butonul Start
- Se selecteaza All programs
- Se efectueaza click pe Microsoft ExcelB. Inchiderea programului: Se salveaza documentele lucrate si se alege comanda Exit din meniul File (sau se actioneaza butonul X din coltul din dreapta-sus al ferestrei)
C. Mediul de lucru Excel:
Un fisier Excel este format dintr-un grup de de foi de calcul (worksheet) incluse intr-un registru de lucru (workbook).
Utilizatorul vede acest fisier ca pe un dosar alcatuit din cel mult 255 de foi de calcul.
La pornirea aplicatiei, se deschide automat un registru de lucru nou care primeste temporar numele Book1 (sau Registru1), pana cand utilizatorul ii schimba numele (File – Save). Initial, un registru de lucru contine 16 compartimente, fiecare pastrand cate o foaie de calcul. Dintre acestea, sunt vizibile doar primele trei. Ele sunt etichetate automat cu Sheet1, Sheet2, Sheet3 (sau Foaie1, Foaie2, Foaie3). Pentru a se schimba numele unei foi de calcul, se executa dublu click pe numele existent al foii si se tasteaza noul nume (sau click dreapta pe numele foii si se alege Redenumire). La un moment dat, o singura foaie este activa.D. Alcatuirea foii de calcul
Fiecare foaie de calcul arata ca o grila alcatuita din celule. Fiecare celula se afla la intersectia unei coloane cu o linie.
Coloanele sunt numerotate cu litere incepand cu A, iar liniile incepand cu 1. Datorita acestei numerotari, fiecare celula poate fi localizata cu ajutorul adresei de celula, data prin numele coloanei si liniei la intersectia careia se afla (Ex: C13)
Executand click pe o celula, ea devine activa si se pot introduce date. Textul din celula activa va fi afisat automat si in linia formulelor.
Pentru a reedita continutul unei celule, se executa dublu-click in celula respectiva. Va aparea cursorul de editare si puteti face modificarile dorite in celula.
Operatii de introducere si editare a datelor
Continutul unei celule este o data. Principala sa caracteristica este tipul, care caracterizeaza apartenenta datei la o clasa de date.
Tipul datei determina operatiile care se pot executa asupra datei. Exista urmatoarele tipuri de date:
- tipul numeric (numere naturale, intregi, reale, procente, simbol monetar). Asupra datelor de tip numeric se pot aplica operatori aritmetici care produc rezultate de tip numeric.
- tipul text (siruri de caractere ce pot contine litere, cifre sau caractere speciale)
- tipul data calendaristica si timp (exista formate predefinite pentru afisarea datelor de acest tip)
Datele se introduc de la tastatura sau se calculeaza pe baza altor date. Datele numerice se aliniaza automat la dreapta, cele de tip text – automat la stanga. Pentru a schimba tipul unei date dintr-o celula sau formatul acesteia, se selecteaza celula, se executa click-dreapta pe celula si se alege Format cells. Din meniul Number se alege tipul de data dorit si formatul corespunzator.In cazul in care latimea celulei este mai mica decat continutul acesteia, celula se poate largi tragand cu mouse-ul de linia de demarcare a coloanei respective. Sau, se executa dublu-click in aceeasi zona, situatie in care coloana va avea dimensiunea celui mai lung text de pe coloana respectiva. Operatia se numeste Autofit.
![]()
![]()
In mod asemanator puteti mari si inaltimea unui rand (tragand cu mouse-ul de linia de demarcare a randului respectiv, in dreptul numarului randului). Sau, selectati randul intreg (sau randurile), executati click dreapta pe linia selectata si alegeti optiunea Row height. Tastati acolo, in pixeli, inaltimea dorita.