Arhitectura internetului

 

Un protocol de comunicație este un set de reguli și formate (semantice și sintactice) prin care se reglementează schimbul de informații între două entități aflate în același sistem sau în sisteme diferite.

 

Retelele de calculatoare functioneaza pe baza de protocoale.

In arhitectura retelelor de calculatoare exista mai multe nivele necesare interconectarii calculatoarelor.

 

Exista doua modele specifice retelelor de calculatoare:

Modelul ISO/OSI

·        Orientat pe conexiune

·        Stratificat

·        Aplicatie, Prezentare, Sesiune, Transport, Retea, Legatura de date, Fizic

·        Cu comutare pachete

·        Controlat de protocoale

·        Este un model teoretic

 

Modelul OSI (Open Systems Interconnect)

Modelul de referinta OSI are sapte niveluri; fiecare strat asigura un set de functii pentru stratul vecin superior, bazandu-se, in schimb, pe functiile asigurate de stratul imediat inferior.

 

 

 

 


                                                                                                                                 Software

 

 

 

 

 


                                                                                                                                 Hardware

 

 

 

 

Cu toate ca mesajele pot circula numai vertical prin stiva de la strat la strat, din punct de vedere logic, fiecare strat comunica direct cu straturile aflate la acelasi nivel de pe alte noduri.

Cele sapte niveluri sunt:

Nivelul Aplicatie

Toate programele care utilizeaza comunicarea prin retea fac parte din acest nivel. Exemplele de aplicatii de retea includ clientii si serverele de posta electronica (binecunoscuta acum drept e-mail), clientii si serverele de http (clientul este cunoscut sub numele browser web), bazele de date distribuite dintre care cele mai cunoscute sunt cele asigurate de serverele DNS (Domain Name System) etc.

Nivelul Prezentare

Nivelul prezentare reuneste functii folosite in mod repetat in comunicatiile in retea. Nivelul prezentare gestioneaza detaliile legate de interfatarea retelei cu imprimantele, formatele fisierelor, etc. Acest nivel se ocupa de formatarea si codificarea datelor

Nivelul Sesiune

Se ocupa de stabilirea si mentinerea si terminarea sesiunilor. Acest nivel gestioneaza detalii precum: nume de cont, parole si autorizarea utilizatorilor. O sesiune este deschisa la fiecare operatie de autentificare a utilizatorului (moment cunoscut sub numele de login) si inceteaza la cererea utilizatorului (logout) sau in cazuri bine stabilite, cum ar fi: terminarea sesiunii la n minute dupa incetarea utilizarii ei. Spre exemplu, utilizatorul pleaca de la statia de lucru uitand sesiunea deschisa, sau din motive fizice conexiunea a fost intrerupta.

Nivelul Transport

Nivelul transport asigura livrarea in siguranta (sau nu) a datelor intre doua calculatoare gazda (host).

Nivelul Retea

Nivelul retea asigura livrarea pachetelor si alegerea optima a cailor de transmitere (rutarea - routing). Ca atare, nivelul retea  trebuie sa gestioneze traficul in retea, congestiile si ratele de transfer (vitezele) de-a lungul liniilor de transmisie. Internet Protocol este sinonim cu nivelul retea.

Nivelul Legaturii de date (Data Link)

Nivelul legaturii de date asigura partionarea unitatilor de informatie si verificarea erorilor.Placa de retea reprezinta  nivelul legaturii de date a unui calculator

Nivelul Fizic

Nivelul fizic asigura transmiterea bitilor prin canalul de comunicatie. Ca atare, liniile de transmisie din retea - cablurile care conecteaza toate calculatoarele din retea - fac parte din nivelul fizic.

In modelul TCP/IP , cele sapte nivele sunt comasate intr-o structura mai simpla de doar patru nivele, standardul de baza al comunicarii fiind asigurat de protocolul TCP/ IP (Transmission Control Protocol over Internet Protocol).

NIVELUL APLICATIE

NIVELUL GAZDA (HOST)

NIVEL POARTE DE ACCES (GATEWAY)

NIVEL RETEA

·        Adresa IP este un numar unic de identificare atribuit calculatoarelor conectate intr-o retea.

·        Proxy este un calculator cu o adresa IP publica (server) care faciliteaza celorlalte calculatoare din reteaua locala la Internet.

Standarde si protocoale din arhitectura internet:

Standard (protocol)

semnificatie

TCP /IP

Asigura comunicarea pe nivelele arhitecturii internet

FTP (File Transfer Protocol)

serviciu care aigura transferul fisierelor intre calculatoare din retea dupa un set de reguli (protocol). Sesiunea este initiata de client care se identifica prin nume si parola, cel mai frecvent sub forma : ftp://user:pass@host. Calculatorul  pe care se afla fisierul ce urmeaza sa fie transferat se numeste server FTP.

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

numele protocolului implicit de transmitere a datelor prin internet.

WINS (Windows Internet Naming Service)

Standard dezvoltat de Microsoft pt retele care transforma numele statiei de lucru in adresa IP

POP3 (Post Office Protocol)

Standard internet pt stocarea mesajelor e-mail pe un server dedicat, pana cand utilizatorul se poate conecta la server pt a muta aceste mesaje pe calculatorul propriu

SMPT (Simple Mail Transport Protocol)

Protocol utilizat pt transmiterea mesajelor e-mail in retea (doar mesaje text)