COMPONENTA SOFTWARE A UNUI SISTEM DE CALCUL


         

             Componenta software a calculatorului este formata din programele destinate sa asigure conducerea si controlul procesului de prelucrare, precum si efectuarea unor lucrari curente.

                Programul ( program ) este o colectie organizata de comenzi de operatii care se dau calculatorului. Aceste comenzi se numesc instructiuni (instructions). Ele sunt codificate in binar si sunt tratate de catre unitatea de comanda si control. In instructiune nu se precizeaza operanzii, ci adresele de memorie interna la care se gasesc. De exemplu, o instructiune care actioneaza asupra a doi operanzi contine urmatoarele informatii:

ü       codul operatiei pe care trebuie sa o execute unitatea aritmetico-logica;

ü       adresa primului operand;

ü       adresa celui de al doilea operand;

ü       adresa locatiei de memorie in care se va depozita rezultatul.

 

Software-ul contine doua mari componente:

ü         Sistemul de operare (operating system ), sau software de baza, este format din programele care ajuta calculatorul sa lucreze in general, supervizand si controland intreaga sa activitate. El asigura legatura intre componentele logice si fizice ale sistemului. Sistemul de operare este furnizat inpreuna cu calculatorul, de catre firma producatoare de hardware.

ü         Programele de aplicatie ( application programs ) sunt multimi organizate de instructiuni care se dau calculatorului pentru a efectua unele operatii specifice unei aplicatii dorite de utilizator. Programele de aplicatie sunt scrise de catre programatori la cererea utilizatorului si codifica intr-un limbaj de programare algoritmul de rezolvare a problemei respective.

 

Functia principala a unui sistem de operare este de a administra diferite resurse disponibile si de a planifica folosirea lor. Resursa este o componenta a sistemului de calcul. Calculatorul dispune de doua tipuri de resurse:

ü       Resurse fizice. Sunt componentele hardware ale calculatorului care au functii de prelucrare, pastrare a informatiei. Din aceasta categorie fac parte procesorul, memoria interna, dispozitivele periferice.

ü       Resurse logice. Sunt componentele software ale calculatorului care au functii de administrare a resurselor si a datelor. Din aceasta categorie fac parte programele si datele.

Sistemul de operare contine programe care controleaza in permanenta activitatea calculatorului. Ele trebuie sa fie rezidente in memoria interna atat timp cat calculatorul functioneaza. Memoria interna nu este o memorie remanenta. Deci, la inceputul fiecarei sesiuni de lucru, anumite componente ale sistemului de operare trebuie sa fie incarcate in memoria interna.

 

Din prezentarea componentelor hardware si software ale unui calculator se observa ca operatiile de baza pe care le poate executa acesta ( adunarea, inmultirea, compararea a doua numere ) par simple. In ciuda simplitatii acestor operatii de baza, calculatorul are niste caracteristici care il fac necesar omului in prelucrarea informatiilor. Cele mai importante caracteristici sunt:

ü         Capacitatea mare de memorare. Calculatorul poate pastra foarte multa informatie intr-un spatiu foarte mic si poate avea acces la aceasta informatie intr-un timp foarte scurt. Astfel, un sistem de calcul de capacitate medie poate pastra in memoria interna si in memoria externa sute de milioane de unitati de informatie la care poate avea acces in fractiuni de secunda.

ü         Viteza de prelucrare foarte mare. Un calculator poate executa asupra datelor pe care le memoreaza sute de mii de operatii in fiecare secunda de functionare.

ü         Controlul printr-un program memorat. Operatiile pe care le executa un calculator sunt comandate si controlate de un program care este memorat impreuna cu datele in memoria interna sau externa. Acest program determina  calculatorul sa execute rapid operatiile, fara sa astepte interventia omului. In plus, acelasi calculator poate executa prelucrari de informatii diferite prin simpla schimbare a programului memorat, asigurandu-se o flexibilitate marita.

ü         Precizia executiei. Calculatorul este o masina care prelucreaza informatia cu precizie marita. El va executa instructiunile programului memorat. Daca acest program memorat ii cere sa adune, sa scada, sa inmulteasca si sa compare zeci de mii de numere depozitate in memorie, el va aduna, va scadea, va inmulti si va compara acaste date, asa cum i s-a cerut. Calculatorul va lucra zile sau saptamani, executand miliarde de instructiuni fara sa greseasca si fara sa oboseasca. Erorile nu pot sa apara  decat prin  interventia  omului: instructiuni care i  s-au dat eronat de catre programator sau date care i-au fost comunicate eronat de catre utilizator.

ü         Lipsa intuitiei. Calculatorul nu are intuitie. El nu poate sa execute decat acele operatii pentru care omul i-a dat instructiuni si va executa aceste operatii conform instructiunilor, fara sa stie daca ceea ce face este corect sau nu.