PRELUCRAREA INFORMATIEI CU AJUTORUL CALCULATORULUI


       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Informatia (numere, text, imagine, sunet) este preluata cu ajutorul dispozitivelor de intrare (mouse, tastatura, microfon, scanner). Dispozitivele de intrare codifica*  informatia in informatie binara, succesiuni de biti (cifre de 0 si 1) care pot fi prelucrati de calculator. Informatia ajunge in memoria RAM, prin intermediul magistralelor. In memoria interna ruleaza programele cu ajutorul carora se prelucreaza informatia. Programele sunt incarcate in memoria RAM de pe memoriile externe (hard-disk, CD-ROM, floppy-disk). Instructiunile programelor sunt executate de catre procesor, iar rezultatele prelucrarii sunt depuse tot in memoria interna.

UNITATEA DE EXECUTIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Informatia astfel prelucrata ajunge la dispozitia utilizatorului prin intermediul dispozitivelor de iesire (monitor, imprimanta, plotter, difuzor). Acestea convertesc informatia codificata in binar in informatie analogica ce poate fi reprezentata intr-o forma accesibila utilizatorului. Daca se doreste pastrarea informatiei prelucrate si pe viitor, aceasta trebuie stocata intr-o memorie externa, deoarece memoria RAM isi pierde continutul la scoaterea de sub tensiune a calculatorului.

 

 

 

 

 

 

* Literele si cifrele se codifica conform codului ASCII. Dar cum se reprezinta desenele si sunetele?

Pentru codificarea desenelor, se stabilesc niveluri de luminozitate iar pentru codificarea sunetelor – nivele de semnal sonor. Aceste niveluri se codifica prin numere intregi care pot fi reprezentate in sistemul binar. Acest proces se numeste digitizarera desenului sau a sunetului.