Principalele caracteristici ale sistemului de operare Windows 9x

 

Prezentare generala

Windows 9x este un sistem de operare complet si fiabil, care ofera, prin intermediul unei interfete grafice atractive si usor de utilizat (GUI- Graphical User Interface) urmatoarele functii:

·         Comunicarea dintre utilizator si calculator

·         Alocarea eficienta a resurselor fizice ale calculatorului (microprocesor, memorii, dispozitive periferice)

·         Gestionarea eficienta a datelor (introducere, prelucrare, stocare, extragere rezultate)

·         Asigura executia simultana a mai multor programme (multitasking)

·         Asigura instalarea si configurarea automata a dispozitivelor hard (Plug and Play)

·         Permite lucrul in retea

 

Lansarea si terminarea unei sesiuni Windows

 

In conditii “normale” (adica daca sistemul a fost corect instalat si nu au survenit probleme tehnice ulterioare), Windows 9x este lansat automat la pornirea calculatorului. Daca lucrati la un calculator cuplat in retea sau care este folosit de mai multi utilizatori care au preferat sa isi personalizeze sistemul, pe ecran va apare o fereastra de dialog in care trebuie sa introduceti numele de corectare (login) precum si parola corespunzatoare.

Terminarea unei sesiuni Windows 9x nu se realizeaza prin simpla inchidere a calculatorului. Riscati sa pierdeti date! Pentru a termina corect o sesiune Windows 9x, deschideti meniul asociat butonului Start (printr-un clic cu mouse-ul sau tastand Ctrl+Esc) si selectati optiunea Shut Down. Pentru anumite tipuri de monitoare exista comanda Stand by, al carei efect consta in suspendarea temporara (pana la miscarea mouse-ului sau actionarea unei taste) a executiei oricarui program, in scopul economisirii de energie.

 

Elemente de interfata Windows

 

Windows 95 ofera o interfata grafica atractiva, proiectata special pentru a fi folosita cu usurinta de incepatori, dar totodata eficienta pentru utilizatorii profesionisti.

Principalele elemente ale interfetei grafice Windows 95 sunt : zona Desktop, ferestrele, icon-urile (pictogramele), butoanele, casetele de dialog si meniurile, acestea putand fi activate si manipulate cu usurinta cu ajutorul mouse-ului, dar si cu ajutorul tastaturii.

 

Ecranul Windows 95

Aspectul ecranului Windows 95 este complet diferit de ecranul MS-DOS. Fundalul ecranului este denumit desktop (suprafata de lucru). Pe suprafata de lucru sunt plasate icon-uri (pictograme), care reprezinta programe sau fisiere de diverse tipuri (documente Ward, foi de calcul Excel, imagini bitmap, etc.), precum si bara aplicatiilor lansate in executie (bara de task-uri sau TaskBar). In partea stanga a barei de task-uri este plasat butonul Start, dupa care este plasat cate un buton pentru fiecare aplicatie lansata in executie.

 

 

 

 

 

 

   

 

                         Suprafata de lucru (Desktop)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folder-ul (numit si dosar sau director) – este o colectie de fisiere sau de alte dosare. Dosarele sunt inlantuite intr-o structura arborescenta.

Pictogramele (icon-uri) – sunt mici imagini situate pe suprafata desktop-ului. Exista mai multe tipuri de pictograme, pentru folder-e, documente, programe etc. Ele permit lansarea mai rapida a unei aplicatii, printr-un dublu click.

Fisierul – reprezinta o colectie de date. Fisierele au un nume si o extensie care ne da informatii despre tipul fisierului (ex : laborator.doc, program.cpp). Windows asociaza fiecarui tip de fisier o pictograma.

 

 

 

 

 

Ferestrele – sunt suprafete dreptunghiulare care individualizeaza activitatea curenta desfasurata de calculator. Exista mai multe tipuri de ferestre:

  1. de aplicatie – corespund unei aplicatii in curs de executie (ex. fereastra Word)
  2. grup de aplicatii – contin pictograme asociate aplicatiilor din grupul respectiv (My Computer)
  3. de lucru – se deschid in interiorul unei ferestre de aplicatie
  4. de dialog – apare la lansarea unor comenzi care necesita specificarea unor parametri

Elementele unei ferestre sunt cele din figura alaturata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meniurile – sunt grupuri de comenzi prin intermediul carora se realizeaza functiile unui program. Exista 3 tipuri de meniuri :

-          orizontale (Bar)                                                                                                    

                                            

-          verticale (PopUp)

 

 

 

 

 

 

 

 


-          combinate (PullDown sau Cascade)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte elemente de interfata sunt:

-          casetele de dialog

-          casetele text

-          casete cu liste derulante – permit alegerea unui element dintr-o lista (care poate fi ascunsa sau nu)

-          casete de validare – care permit activarea mai multor optiuni

-          butoane de comanda – care permit prin actionarea lor incheierea schimbului de informatii intre utilizator si calculator

-          butoane radio – care permit alegerea unei singure optiuni din mai multe posibile