Inserarea imaginilor

 

Intr-un document Word se pot adauga imagini. Chiar Microsoft Word are o galerie de imagini, dar se pot insera si imagini din fisiere-imagine (format gif, jpg, bmp etc).

-              Pentru a insera o imagine din galeria de imagini, se apeleaza comanda Picture din meniul Insert. Se selecteaza optiunea ClipArt, se cauta imaginea dorita si apoi se alege optiunea Insert.

-              Pentru inserarea unei imagini dintr-un fisier, se alege optiunea Insert –Picture – From File. Se cauta fisierul dorit in structura de directoare si apoi se actioneaza butonul Insert.

-              Se poate insera si un text artistic, tot ca imagine. Pentru aceasta, se alege optiunea Insert –Picture – WordArt sau se actioneaza butonul WordArt   de pe bara de desenare Drawing.

-              Pe aceeasi bara Drawing sunt instrumente de desenare care permit crearea propriilor imagini, scheme sau desene (linii, sageti, elipse, dreptunghiuri, forme predefinite, etc)

-              Tot imagine este si obiectul TextBox, care permite plasarea unui text intr-un dreptunghi. Avantajul unui text plasat intr-un TextBox este ca se poate pozitiona usor pe foaie, ca un obiect.

 

Formatarea imaginilor

 

Prin formatarea unei imagini se intelege schimbarea dimensiunii, pozitiei si proprietatilor acesteia. Pentru a formata o imagine, aceasta se selecteaza si se da comanda Picture din meniul Format (sau click dreapta pe obiectul selectat). Apare o fereastra de dialog care contine categoriile de optiuni de formatare a imaginilor.

-              Color and Lines – se poate modifica culoarea de umplere sau linia de contur

-              Size – se seteaza marimea imaginii. Marimea imaginii poate fi modificata si tragand cu mouse-ul de manerele aflate pe conturul acesteia, atunci cand imaginea este selectata.

-              Wrapping – stabileste modul de aliniere a imaginii in raport cu un text: inainte si dupa, pe langa, la stanga sau la dreapta, in fata / spatele textului

-              Imagine – pentru setarea luminozitatii, contrastului culorilor, transformarea in alb-negru sau trunchierea imaginii (stergerea  unei portiuni din imagine)

 

Formatarea unui WordArt

 

Daca se selecteaza un WordArt, se deschide automat un meniu pentru formatarea acestuia. Butoanele aflate pe acest meniu permit : inserarea unui nou WordArt, editarea textului introdus, schimbarea stilului ales, formatarea imaginii, rotirea ei, modificarea literelor mici la aceeasi marime cu cele mari, schimbarea textului pe verticala, aliniere, spatiere intre caractere.

 

Formatarea unui TextBox

 

Se selecteaza obiectul care contine textul (si nu textul) si daca se da click dreapta pe selectie si se alege Format Object, se pot modifica modelul si culoarea liniei sau modelul si culoarea de umplere, pozitia in raport cu un text, setarea limitelor pentru text etc.

 

Aplicatii : Realizati niste documente in care sa folositi inserarea si formatarea imaginilor. De ex, o pagina dintr-o revista, o diploma, un calculator.